Ramen

Thomas – ”Gustav, vi ska laga ramen!”, Jag – ”Okej! Let’s do it!… Vad är det?”

Ja vad är Ramen? Nudlar, ungefär så mycket visste jag, som den outbildade hedning jag är. Ramen kommer från Kina, fast det mest förknippas med Japan, och kallades tidigare ”Chinese soba” typ kinesiska nudlar. Det serveras i Japan på så kallade Ramen-hak som en buljongsoppa med olika tillbehör.

Så Thomas plockar upp mig, vid en tid då normala människor skulle ätit, och vi sticker och handlar. Vi behövde lite grejer, de mesta lätt att hitta, salladslök, sidfläsk, groddar mm, inga problem. Sen kom vi till det svåra, vi behövde något som förut var helt okänt för oss, ”kansui”. Tydligen är det så att Ramen recept, särskilt själva nudlarna, är ganska hemligt, varje japan med lite stolthet har ett eget, som förts från generation till generation typ, eller från mästare till elev. Det är i alla fall vad jag inbillar mig. I vilket fall hade Thomas lyckats hitta ett, efter intensivt googlande, det var nästan ogooglebart. I det ingick det ”kansui” som enligt legenderna (Wikipedia) är vatten från sjön Kan(sui) i Kina, ett vatten som var fullt av hokus pokus (natrium- och kaliumkarbonat samt fosforsyra). Då klockan var sent hade inga specialaffärer öppet så vi fick nöja oss med den lokala stormarknaden. Vi virrade omkring i matbutiken en bra stund på jakt efter det mytomspunna vattnet, först den asiatiska hyllan, sen gick vi till vinägern, sen bakningshyllan, och sen gick vi bara planlöst. Till slut fick vi medge oss besegrade varpå jag efter lite luskande kommer fram till att det kanske går att ersätta kansui med bikarbonat, även om allt hokus pokus försvinner.

_DSC4637 Glada i hågen, fast lite hungriga, beger vi oss till Thomas, för att sparka igång käket. Vi börjar med att bryna sidfläsket som sedan ska kokas med lite andra godsaker så länge att man precis inte hinner drunkna av sitt eget rinnande saliv (två till fyra timmar). Medans Thomas sköter om koket sätter jag igång med nudlarna som, för att vara så hemliga, hade ett förvånansvärt litet antal ingredienser, mjöl, vatten och kansui som i vårt fall fick bli bikarbonat. Det hela hade stora likheter med att göra pasta, ersätt oljan och äggen med vatten och kansui så är du i mål. Under tiden jag gjorde det hann Thomas med att göra en hel del, koka en konstig svamp, rensa groddar, blanda ihop en sås av soja, vitlök och sesamolja samt frön, göra en buljong av ett japanskt köttpulver, sirapsindränkta bambuskott, skära salladslök, och säker en massa mer som jag inte la märke till.

När nudlarna var klara, _DSC4661  och köttet kokt så länge det bara gick innan överlevnadsinstinkten kickade in, då vi var nära att dö av näringsbrist, påbörjade vi de sista momenten. Vi kastade ner nudlarna i kokande vatten(en minut), skar upp köttet och hällde buljong samt lite buljong från sidfläskskoket i två skålar. La ner kokta nudlar, sjögräsblad och kött, och allt det andra Thomas gjort i skålen. Sen plockade Thomas fram några löskokta skalade sojamarinerade ägg som han gjort tidigare på dagen, sjukt gott, och la på. Vi uppbådade all konstnärlighet vi kunde, och det vill inte säga lite då vi båda nästan är konstnärssöner, för att göra en så estetiskt tilltalande uppläggning vi någonsin kunde. Det gick.. okej.

Det var den godaste nudelsoppa jag någonsin ätit! Enligt Thomas, som hängt på Ramen-hak var och varannan dag, var det riktigt gott, med ett litet utrymme för förbättring. Förhoppningsvis var det tillräckligt välsmakande för att Thomas flickvän inte ska kasta skålen i nyllet på han då ”Bra ramen” var ett av kriterierna för att hon skulle komma till detta kalla, barbariska land.

_DSC4693

 Tryck på bilden ovan för fler.
Receptet på nudlarna vi använde oss av - http://norecipes.com/blog/homemade-ramen-noodle-recipe/#sthash.qe0ayr4a.ePaek3pk.dpbs
 

/Gustav

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>